www.hattu.fi - Ainamuoti - hattukauppa - hattu - hattuja - lakki - huivi - lippis - lippikset | www.hattu.fi

 


HÄÄT JA MUUT JUHLAT

Jokainen nainen, ikään ja siviilisäätyyn katsomatta, voi käyttää hääjuhlassa hattua. Hattua voi käyttää vaikka olisi ainoa hattupäinen, ja vaikka morsiusparin äideillä ei olisikaan hattuja päässä. Juhlahattu on osa asukokonaisuutta ja se pidetään päässä niin kauan kuin juhlat jatkuvat, vaikka sitten pikkutunneille saakka. Naiset saavat pitää hatun päässään myös aterialla ja tanssiessaan. Hatun saa halutessaan riisua, jos kampaus sen kestää.

Hattu saa olla luonnonvalkoinen tai jopa musta, kunhan koko asu ei ole. Kannattaa ostaa ensin mekko ja lähteä vasta sen jälkeen etsimään hattua, mekko mukana. Päähineen ei tarvitse olla leningin värinen, vaan se voi olla itsenäinen, pirteä lisä asuun. Kauniin kokonaisuuden saa, kun yhdistää asuun hatun väriset kengät tai laukun.

Kannattaa sovittaa myös hiuskoristeita, koruhattuja, joita esimerkiksi monet kuninkaalliset käyttävät silloin tällöin hatun asemasta. Hiuskoriste on yhtä juhlava kuin hattu. Hatukkeen kanssa on kuitenkin panostettava enemmän kampaukseen. Koruhattu on hyvä ratkaisu myös silloin, kun vierastaa lierihattua. Unohdathan kuitenkin rennommat kesähatut ja aurinkolippikset, sillä ne eivät kuulu häihin tai muihin juhliin, ellei kyseessä ole esimerkiksi teemajuhlat. Tyylikäs kesähattu voi kuitenkin toimia hienosti. Juhlapukeutumiseen voi yhdistää myös kevyen huivin.

Hattu täydentää juhla-asun ja on juhlaan kuuluvasti arvokkaan ja tyylikkään näköinen. Kauniisti ja siististi pukeutuminen kuuluu tapa- ja käytöskulttuuriin ja kunnioittaa tärkeää juhlapäivää. Yleisesti ottaen hää- ja juhlapukeutuminen on nykyään vapaamuotoisempaa. Kaikessa juhlapukeutumisessa tulisi ajatella, mikä on juhlaan sopivaa, kuitenkaan omaa tyyliä unohtamatta. Annettua pukukoodia on suotavaa noudattaa.

Hattuetiketti on vielä monilla virheellisten käsitysten värittämä. Useat luulevat, että juhlissa kellon näyttäessä iltakuutta hattu pitäisi ottaa päästä pois. Tällaista sääntöä ei ole koskaan ollutkaan! Aivan kuin hattu olisi jokin ruma kapistus tai välttämätön paha, josta pitäisi heti tilaisuuden tullen hankkiutua eroon. Ainoat juhlat, jossa lierillisiä juhlahattuja ei käytetä, ovat valtion viralliset, kello 18 jälkeen alkavat juhlatilaisuudet.


HAUTAJAISET

Hautajaisissa käytetään mustaa tai tummaa hattua tai hatuketta. Naiset pitävät suruhattua koko hautajaisten ajan, jonka vuoksi se valitaan sisävaatetuksen mukaan. Miehet pitävät hatun päässä surusaaton ajan, mutta se otetaan pois arkun laskun ajaksi. Yleisin miesten käyttämä hautajaishattu on lierillinen huopahattu. Myymme kuitenkin talvihautajaisiin paljon myös karvahattuja, kuten meidän oman tuotantomme Lammas-Kallea. Myös tummia ja mustia lipallisia lakkeja voi hautajaisissa käyttää. Naisilla voi olla esimerkiksi pillerihattu tai hatuke.

Hautajaisissa hattu on malliltaan yksinkertainen ja hillitysti koristeltu. Koristeena voidaan käyttää esimerkiksi harsoa.

Hautajaisissa voidaan käyttää myös kaulahuivia sään mukaan. Lähiomaisella kaulahuivin väri on valkoinen, ja muilla tumma. Yleisesti käytettyjä tummia sävyjä ovat musta, tummanharmaa tai tummansininen.


YLEINEN ETIKETTI

Yleiseen miesten hattuetikettiin kuuluu, että hattua käytetään ulkona, mutta se otetaan pois yksityistiloihin mennessä, kuten hotelliin tai jonkun kotiin. Julkisissa tiloissa hattu saa olla päässä. 

Tässä etiketin ohjenuorat tiivistettynä.

Päähine saa olla päässä:
- ulkona
- urheilutapahtumissa
- kaupassa, pankissa ja lentokentällä, mutta myyjän kanssa asioidessa hattu otetaan pois
- julkisissa liikennevälineissä ja tiloissa

Päähine otetaan päästä pois:
- yksityistiloissa ja kotona
- ravintolassa ja kahvilassa
- teatterissa, elokuvissa ja muissa esityksissä sisätiloissa
- työpaikalla, ellei työ vaadi toisin
- kirkossa
- kansallislaulun soidessa
- hautajaissaattueen kohdallaNeuvomme vuosikymmenten kokemuksella kaikissa päähineasioissa. Valikoimmissamme on paljon erilaisia malleja, joista sovittamalla oikea malli varmasti löytyy.