www.hattu.fi - Ainamuoti - hattukauppa - hattu - hattuja - lakki - huivi - lippis - lippikset | www.hattu.fi


Juhlahatun käytöstä ja hattuetiketistä

Jokainen nainen, ikään ja siviilisäätyyn katsomatta, voi käyttää hääjuhlassa hattua. Hattua voi käyttää vaikka olisi ainoa hattupäinen ja vaikka morsiusparin äideillä ei olisikaan hattuja päässä.

Juhlahattu on osa asukokonaisuutta ja se pidetään päässä niin kauan kuin juhlat jatkuvat, vaikka sitten pikkutunneille saakka. Naiset saavat pitää hatun päässään myös aterialla ja tanssiessaan. Hatun saa toki riisua, jos kampaus sen kestää.

Hattu saa olla valkoinen tai jopa musta kunhan koko asu ei ole. Kannattaa ostaa ensin mekko ja lähteä vasta sen jälkeen etsimään hattua, mekko mukana. Päähineen ei tarvitse olla leningin värinen, vaan se voi olla itsenäinen, pirteä lisä asuun. Kauniin kokonaisuuden saa, kun yhdistää asuun hatun väriset kengät tai laukun.

Kannattaa sovittaa myös hiuskoristeita, Koruhattuja, joita esimerkiksi monet kuninkaalliset käyttävät silloin tällöin hatun asemasta. Hiuskoriste on yhtä juhlava kuin hattu, mutta sen kanssa on panostettava enemmän kampaukseen. Koruhattu on hyvä ratkaisu myös silloin kun vierastaa lierihattua.

Hattuetiketti on vielä monilla joko täysin hukassa tai virheellisten käsitysten värittämä. Jostain kumman syystä useat suomalaiset luulevat edelleen, että juhlissa kellon näyttäessä iltakuutta hattu pitäisi ottaa päästä pois. Aivan käsittämätön ja ilmeisesti vain suomalaisten itse keksimä sääntö, jollaista ei ole koskaan ollutkaan! Aivan kuin hattu olisi jokin ruma kapistus tai välttämätön paha, josta pitäisi heti tilaisuuden tullen hankkiutua eroon. Ainoat juhlat, jossa lierillisiä juhlahattuja ei käytetä, ovat valtion viralliset, kello 18 jälkeen alkavat juhlatilaisuudet.

Nämä tiedot ovat varmistettu vuonna 2005 eurooppalaisen hattuetiketin mukaiseksi ja eivät tiettävästi ole siitä muuttuneet. Kaikenlaisia tietoja hatunkäyttöön liittyvästä etiketistä täällä Suomenmaassa liittyy ja useimmat niistä ovat lähtöisin oppaista joissa ei ole perehdytty asiantuntevasti hattuetikettiin.