Hattujen hoito


 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

SINAMAY-MATERIAALI (esim. juhlahatut ja hatukkeet):

Hoito- ja säilytysohjeita Sinamay-juhlapäähineelle:
Suojeltava sateelta
Sinamay-kuitu on luonnonmateriaali joka työstetään sekä kovetetaan myrkyttömiä vesiliukoisia aineita käyttäen. Tämän vuoksi materiaali ei kestä vettä.
Säilytys
Jotta kaunis juhlahattu pysyy vuosia tyylikkäässä mallissaan, hattu on hyvä säilyttää niin ettei se makaa lierensä päällä. Eli hatun kupuosan sisään on hyvä asettaa jotain, esim pahvikartio, joka kantaa hatun kevyen painon.
Ihanteellisin tapa säilyttää hattu on paketoida se pahvilaatikkoon, ei muovipussiin.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TURKISHATTUJEN HOITO

Aito turkis – helppo hoitaa, rakastaa käyttöä!

KÄYTÄ JA NÄYTÄ!

Turkistuotteen parasta hoitoa on käyttää sitä usein. Turkis on aito luonnontuote, joka nauttii ulkoilmasta ja kosteudesta - useimmat turkislaadut jopa räntäsateesta.

SÄILYTYS:

Turkispäähine asetetaan esim pahvikartion päälle. Sisälle voi myös asettaa rutistettua silkkipaperia tai sanomalehteä. Turkishatun voi pakata vaikka paperipussiin tai pahvilaatikkoon. Varmista, että säilytyspussi/-laatikko on tarpeeksi tilava jottei turkikseen tule pahoja painaumia. Turkis läkähtyy liiasta lämmöstä, joten sitä ei tule säilyttää esim. lähellä patteria tai normaalia huoneenlämpöä lämpimämmässä paikassa. Älä pakkaa turkispäähinettä muovipussiin.

RAVISTELE VAROVASTI!

Ravistele kastuneesta turkispäähineestä vedet/lumet pois. Anna turkispäähineen kuivua itsestään normaalissa huoneenlämmössä. Jos karva on litistynyt, ravistele turkispäähine vielä kuivana, jotta karva palautuu kauniiksi. Mahdolliset painaumat oikenevat parhaiten pakkasella!

TUULETA!

Pakkanen on turkiksen paras kaveri! Kun tuuletat turkispäähinettäsi, älä kuitenkaan jätä sitä liian pitkäksi aikaa auringonvaloon; tumma turkis haalistuu ja vaalea kellastuu.

HYVÄ TIETÄÄ!

Takkuuntunutta turkista voit kammata metallisella koirankammalla.

Keinokuituiset vaatteet sähköistyvät pakkasella. Sen estämiseksi päähineen keinokuituisen vuorin voi kevyesti pyyhkiä käyttämällä laimennetulla pyykinhuuhteluaineella kostutettua sientä. Vuoritettuja turkistuotteita varten on saatavissa sähköisyydenpoistoainetta, jota sumutetaan vuoriin.

Turkiksiin ei saa käyttää koimyrkkyä tai vastaavaa! Turkiksen kaunis ja luonnollinen kiilto kärsii myös esimerkiksi hiuslakasta ja hajuvesistä.

PANAMAHATUT:

  

Ecua-Andino sekä Montecristi Panama Hattujen hoito-ohjeita sekä tietoa rullattavuudesta:
 
Kaikki käsinkudotut Panama Hatut ovat valmistettu Palm – kuidusta (100% Toquilla kuitu, palmata carludovica)
joka on aito luonnonkuitu ja alkuperäinen panamahattumateriaali. Nämä laadukkaat hatut ovat vakaita ja niillä on pitkä kestävyys.
 
-       Vaikka materiaali on joustavaa ja pehmeää, se voi katketa kovasta vedosta tai ahkerassa käytössä, erityisesti jos materiaaliin tulee terävä taitos.
-       Älä säilytä panamahattuasi liian kuivassa, koska kuivat kuidut voivat murtua helpommin. Tämän välttämiseksi voit säilyttää hattusi huoneessa jossa on korkea kosteus (esim. kylpyhuone yms. eikä esim. lämpöpatterin läheisyydessä.)
-       Panama hattu on erinomainen kesä-/hellepäähine eikä sitä ole tarkoitettu pidettäväksi sateella. Läpimäräksi kastunut Panama Hattu voi menettää muotonsa.
-       Tahrat voit pyyhkiä pois nihkeäksi kostutetulla kankaalla ja miedolla saippualla.
-       Valkoiset Fino AA – laatuluokituksen mallit kestävät parhaiten rullaamista. Mutta rullaa nekin vain lyhyeksi ajaksi esim. kuljetuksen ajaksi. Pidempään rullattuna säilytetty Panamahattu voi menettää kauniin muotonsa. 

Rullaa Panama Hattusi näin:
1. Laita kätesi hattuun ja pyöristä hatun kuvussa oleva muoto ylöspäin.
2. Taita hattu pehmeästi litistäen.
3. Rullaa hattu.

______________________________________________________________________________________________________________


VILLAKANGASPÄÄHINEEET

 • Villakankaista tuotetta tulee tuulettaa usein. Näin villa puhdistaa itseään.
   
 • Villakankainen päähine on hyvä asettaa huolellisesti muotoonsa esim. asettamalla päähineen sisälle tukipaperia (silkki-/sanomalehtipaperia).
   
 • Villakankaista päähinettä säilytetään kuivassa, viileässä ja väljässä tilassa.
   
 • Päähineen kastuessa ravistele kosteus pois, kuivata ilmavassa, väljässä paikassa suojassa suoralta auringonpaisteelta. Ei lämpöpatterin välittömässä läheisyydessä.
   
 • Mikäli villakankaisen päähineen pintaa ei ole valmiiksi käsitelty, voit halutessasi suojata pinnan esim. Teflon-suoja-aineella.
   
 • Täyspuhdistus vain villakankaisten tuotteiden pesuun erikoistuneessa pesulassa, joka ottaa vastaan päähineitä.
   
 • Villakankaalla olevan irtolian, pölyn yms. voi kätevästi poistaa tarraharjalla. 

​______________________________________________________________________________________________________________

NAHKA

Näin pidät nahkatuotteestasi hyvää huolta:

 • Nahka on aito luonnontuote, joten värierot ja pinnan mahdollinen epätasaisuus kuluvat materiaalin ominaisuuksiin.
   
 • Tuuleta nahkapäähinettäsi usein. Paras hetki tuuletukseen on heti sateen jälkeen, koska silloin ilman kosteus on suuri. Liiaksi kuivunut nahka haurastuu ja nahan pinta voi halkeilla.
   
 • Kastunut nahkapäähine kuivataan huoneenlämmössä suojassa suoralta auringonpaisteelta, ei lämpöpatterin välittömässä läheisyydessä.
   
 • Nahkapäähine säilytetään viileässä ja ilmavassa paikassa mielellään kankaisessa tai paperisessa pukupussissa, Ei muovipussissa.
   
 • Täyspuhdistus vain nahan pesuun erikoistuneessa pesulassa.
   
 • Nappanahkaisen tuotteen voi aika ajoin käsitellä värittömällä mehiläisvahalla, joka suojaa nahan pintaa, tasoittaa väriä ja pintanaarmuja.
   
 • Mokkanahkaisen tuotteen voi käsitellä kosteutta ja likaa hylkivällä, mokkanahalle tarkoitetulla suoja-aineella, jolloin lika ei tartu niin helposti tuotteeseen.
   
 • Mokkanahkaa voi harjata kevyesti vaahtomuovisienellä, joka kerää likaa ja pölyä sekä siistii mahdolliset painaumat.
   
 • Mokkanahkaisesta tuotteesta irtoaa uutena aina ns. mokkapölyä.