Tietoa materiaaleista

TIETOA YLEISIMMISTÄ PÄÄHINEMATERIAALEISTA

HIUSHUOPA eli FURFELT
Hiushuopa on taidokkaasti valmistettu materiaali, joka valmistetaan suorista eläimenkarvoista, pääasiassa kanin tai majavan karvoista. Pehmeän pintarakenteensa ansiosta se on sileämpää ja eikä niin rosoista ja karheaa kuin pörröisemmästä karvasta valmistettu huopa. Ei ole yllättävää, että materiaali on miellyttävä iholla, joten se sopii täydellisesti laadukkaiden hattujen valmistukseen. Hiushuovan hieno eleganssi tulee esiin sekä klassisissa että trendikkäissä hattumalleissa.

VITAFELT
VitaFelt on Stetsonin eksklusiivinen premium-materiaali, joka valmistettu 100% valikoidusta nuorten lampaiden villasta. VitaFelt on erittäin laadukas materiaali. Laadukkuus ilmenee erinomaisena käyttömukavuutena ja kestävyytenä. VitaFelt on kevyt, rullaattava ja miellyttävän pehmeä. VitaFelt-huopa hylkii myös luotettavasti vettä, joten se sopii erinomaisesti erimuotoisille erä- ja ulkoiluhattuille.

VILLAHUOPA
Villahuopa on houkutteleva materiaali monien etujensa ansiosta. Yleensä 100% lampaanvillasta valmistettu materiaali on helppo leikata ja käsitellä. Villahuopa on jonkin verran edullisempaa kuin esimerkiksi hiushuopa. Villahuovan eristysominaisuudet estävät erinomaisesti kylmää ja myös lämpöä. Lisäksi villahuopa on ihoystävällinen ja hengittävä, mutta silti repeytymätön ja kestävä. Aikaisempaan verrattuna villahuopien laatu on parantunut merkittävästi. Yksinkertaisesti sanottuna se on ihanteellinen materiaali päähineiden valmistukseen. Villahuovasta valmistettujen päähineiden kohdalla kannattaa huomioida, että päähineen koko voi kutistua, kun materiaali toistuvasti kastuu ja sitten taas kuivuu. Tämän ominaisuuden vuoksi valitse aina mielummin runsaampi kokovaihtoehto, kuin tiukka.

KASMIR = CASHMERE
Kasmir on ylellinen materiaali, joka on peräisin kashmirvuohen villasta. Ensinnäkin laadukkaan ja arvokkaan kasmirvillan ensimmäisenä loisto-ominaisuutena on sen erityisen pehmeä tuntuma. Sileä pinta on hyväilevän pehmeä ihoa vasten, mikä mahdollistaa usean villa-allergikoiden käyttää kashmiria ilman ongelmia. Materiaali inspiroi myös muilta ominaisuuksiltaan; se suojaa kylmältä ja hylkii luotettavasti likaa, hajuja ja vettä - yksinkertaisesti ihanteellinen esim. baskereihin ja muihin päähineisiin sekä huiveihin.

VILLA
Villa koostuu nisäkkäiden turkista kehrättävistä karvoista. Pehmeät kuidut tulevat enimmäkseen lampaista, mutta myös vuohista. Tätä uusiutuvaa raaka-ainetta korjattiin jo Mesopotamiassa 4. vuosituhannella eaa. ja nyt sitä tuotetaan noin 100 maassa ympäri maailmaa. Villa on antistaattinen ja luonnostaan likaa hylkivä materiaali. Villa materiaalina ei myöskään kerää kosteutta, joten se tuntuu miellyttävänä kosteammissakin olosuhteissa. Villalle on ominaista sen lämpöä säätelevät ominaisuudet, sillä on eristävä vaikutus ja se sopii siksi ihanteellisesti lämpimiin päähineisiin. 

NAHKA
Kestävä, vankka ja monipuolinen - nahka on poikkeuksellinen lukuisten toiminnallisten ja visuaalisten ominaisuuksiensa ansiosta. Luonnonmateriaaleja on erilaisia - esimerkiksi nubukki- ja mokkanahka sekä sileä pintanahka (valmistetaan eläimen nahan sileältä puolelta.). Jokaisella tyypillä on oma erityinen tunnelmansa ja ulkonäkönsä. Kaikkien nahkatyyppien yhteisiä ominaisuuksia ovat korkea mukautuvuus, kimmoisuus ja mukava hengittävyys. 

SILKKI
Silkki saadaan silkkiäistoukkien koteloista. Luonnollinen jatkuva filamentti on peräisin Kiinasta, ja sitä valmistetaan nykyään myös Intiassa ja Japanissa. Silkki on erittäin vahvaa ja sille on ominaista sen kiilto ja rypistymiskestävyys. Kevyt materiaali tarjoaa korkean käyttömukavuuden, eristää kylmää ja lämpöä ja sopii siksi ihanteellisesti päähineen materiaaliksi.

PELLAVA
Pellava on luonnon materiaali, joka on valmistettu pellavakasvin kuiduista. Pellavaa käytettiin muinaisessa Egyptissä ja Kreikassa vaatteiden valmistukseen, ja nyt sitä tuotetaan esimerkiksi Kiinassa ja Ranskassa. Ekologiselle luonnonkuidulle on ominaista sen sileys ja hengittävyys. Lisäksi sen nukkanmuodostus on haviävän pieni. Pellava on likaa hylkivä ja jäähdytysominaisuudet tekevät siitä erinomaisen materiaalin kesäpäähineisiin.

RAFFIA
Raffia-olki on valmistettu bambupalmun lehtiä ympäröivästä niinestä. Suurin osa siitä tulee Afrikasta. Tämän tyyppinen kuitu on sekä vankka, kevyt että suhteellisen joustava, joten se sopii täydellisesti kesäisiin hattuihin ja lippiksiin. Raffiamateriaalissa yhdistyy perinteinen käsityö ja kesäinen, raikas muotoilu.

OLKI & TOYO
Olki ja Toyo erottuvat ennen kaikkea kevyen painonsa ansiosta. Tämä erityinen keveys vaikuttaa myös materiaalin ulkonäköön. Luonnon oljessa ja teollisesti tuotetussa Toyossa on siis aina kesäinen ja huoleton ilme. Oljet voidaan työstää tyylikkäästi tiiviiksi tai karkeiksi verkoiksi. Eri värit ja leveydet sekä luonnolliset epäsäännöllisyydet varmistavat, että ne tuovat yksilöllisyyttä.

PANAMA
Panama nimistystä käytetään materiaalista, joka on Ecadorissa käsinpunottu Carludovica palmata kasvin toquilla-luonnonkuidusta. Kasvi on palmumainen muttei kuitenkaan ole palmuksi luokiteltu. Panama-materiaali on laadukas, hengittävä ja kesävä ja onkin siksi loistava materiaalivalinta kesän hattutyyleihin. Mitä ohuemmasta kuidusta ja mitä tiukempi kudos, sen arvokkaampi panamamateriaali on. Panamamateriaalista valmistettua hattua ei suositella käytettäväksi sateensuojan korvikkeena, vaan panamahattu on tarkoitettu hellehatuksi. Vaikkei panamahattu vedestä niin pidäkään, on panamahattu parhaimmilaan korkean kosteusprosentin ilmastoissa. Suomen kuivat talvet ja keskuslämmitys eivät tee hyvää panamamateriaalille. Mikäli materiaali pääsee kuivumaan, tulee sitä kosteuttaa puhtaalla vedellä esim. sumutinpulloa apuna käyttäen tai kostealla kankaalla. Näin materiaaliin saadaan palaamaan sen luonnollinen joustavuus ja kimmoisuus. Perinteisen ecuadorilaisen toquillahatun eli panamahatun kudonta lisättiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin 5. joulukuuta 2012.